EduWeb

Ce este Microlearning-ul?

Microlearning-ul este o formulă pedagogică relativ nouă care îți permite să înțelegi concepte vaste și detaliate în cel mai scurt timp, păstrându-ți productivitatea. Secretul constă în secvențierea cursului în cele mai mici unități posibile care să poată fi înțelese separat. Distribuirea trainingului în cele mai simple taskuri.

E-learning = Microlearning

Microlearning-ul este conceptul care separă fundamental e-learningul de formele de dezvoltare tradiționale. Fără microlearning, e-learningul ar fi doar o copie fidelă transpusă în mediul online a acelorași metode pe care le știm dintotdeauna.

Deplasarea la unitatea de învățământ schimbă complet modul de învățare și impun o adaptare care în ziua de azi nu mai e necesară. Să ne gândim logic: dacă tot ne deplasăm până la școală sau la job dacă suntem în perioada de training, lucru acesta ne obligă să stăm câteva ore („că doar n-am făcut drumul degeaba”) și să intensificăm procesul de învățare.

Ar fi absurd să ne deplasăm aproape o oră dus-întors (în București poate și mai mult) pentru a sta mai puțin decât am făcut pe drum. Pe când de acasă sau dintr-un mediu familiar, avem posibilitatea să învățăm în doze mici. Să nu grăbim inutil procesul în zilele în care ne trebuie doar strictul necesar. Să urmărim cum putem face acest lucru.

Microlearning = Micro-dosing

Noi le zicem pastile de învățare. Acestea pot veni sub forma unor:
  • grafice / infografice care comprimă rezultatele unui studiu
  • video-uri care au un scop specific și se încadrează în câteva minute
  • evaluări scurte / quizuri spontane (5-10 întrebări)
  • chiar și un simplu reminder al subiectului abordat mai devreme

Aceasta este un program de training extensiv, care permite acumularea informației în reprize mici administrate foarte des, spre deosebire de cel intensiv în care trebuie să înveți cât mai mult deodată.
Microlearning-ul este o formulă care nu mai separă atât de radical stilul de viață de ritmul de învățare. Acestea converg oarecum, pastilele de îmvățare se împletesc cu restul activităților, iar studiul și timpul liber nu se mai succed atât de categoric.

În mod evident, această îmbinare nu este aleatorie, ci calculată în urma propriei experiențe de către cursant. El își poate controla micro-dosingul în funcție de necesități, ceea ce îi conferă flexibilitate și o bună prioritizare a activităților.

Sigur că nu pentru toți funcționează la fel de bine acest sistem. Unii preferă să se dezvolte într-un mediu total separat care nu este asociat cu zona de confort pentru a nu risca să le fie distrasă atenția de factorii de distracție din jur. Tot așa cum unii învață mai bine sub presiune, iar altora stresul le scade aproape complet productivitatea. O simplă încercare te va face să-ți dai seama ce stil ți se potrivește mai bine.
Domeniile în care microlearning-ul este deja ultrafolosit:

  • limbi străine: aplicații de învățare eficientă a unei limbi străine în doze mici, uneori fiind de ajuns și un cuvânt pe zi pentru ați îmbunătăți semnificativ vocabularul (exemplu de app: Duolingo, Word of the Day)

  • cursuri online de business: aplicații care te aprovizonează cu mini-cursuri de 5 minute despre advertisement, marketing și branding (exemplu: Google Primer)

  • lifestyle și sănătate: coaching pe bază de e-mailuri trimise o dată la 10-15 zile care îți setează un goal pe care să te concentrezi în următoarea săptămână

Microlearning-ul în companii

Prin e-mail
Pentru a face față noilor tehnologii care se schimbă atât de des, angajații pot beneficia de microlearning via e-mail. Google a venit cu ideea de „whisper courses“. Conceptul este unul interesant. Primești o serie de mailuri care nu sunt mai mult decât niște simple sugestii pe care un angajat le poate aplica într-un context anume. Nu degeaba Google le-a numit „șoapte“, pentru că sunt ca niște sugestii de la un coleg mai experimentat, numai că acel „coleg“ acum este un algoritm de e-learning care te poate ajuta și dacă lucrezi de acasă.

Prin microlearning contextual
Acest lucru înseamnă alinierea e-learningului la munca de zi cu zi. Raportarea dozelor mici de învățare la ce are de făcut un angajat în perioada de training în momentul acela. Microlearning-ul contextual nu se duce mai departe de nevoia imediată. Este foarte armonios îmbinat cu taskurile pe ziua respectivă. Un fel de learning by doing, o aplicare instantă a ceea ce înveți.

O platforma elearning poate include microlearning contextual, un stil agil de învățare care mulțumește cursanții prin răspunsuri imediate și menținerea un flux de muncă axat pe atât eficiență, cât și pe dezvoltare constantă.
Created with